Wijntafel De Maas – ZUID AFRIKA
woensdag 5 maart 2025
Zuid-Afrika: waar de oude en nieuwe wereld elkaar ontmoeten!
Voor de aankomende proeverij van de Wijntafel ‘De Maas’ overwinteren we in Zuid-Afrika. Wijnbouw in Zuid-Afrika wordt wel gezien als een combinatie tussen de Oude wereld en de Nieuwe wereld.
Wat de “nieuwe wereld” betreft, is Zuid-Afrikaanse wijn absoluut de oudste, met de eerste aanplanten in de 17e eeuw (volgens overlevering zijn de druiven door de VOC meegebracht).
Hierdoor is Zuid-Afrika een land geworden waar al eeuwenlang wijn vandaan komt en kunnen we het nauwelijks nog nieuw noemen.
Echter door de combinatie van Europese invloeden en geleidelijke transformatie wordt het wel richting nieuwe wereld gedwongen.
Niet-Zuid-Afrikaanse wijndrinkers wisten niets over Zuid-Afrikaanse wijnen tot in het gunstigste geval de jaren 1980. De ontwikkeling én export van de wijn kwamen pas tot bloei na de afschaffing van de apartheid in 1990.
Uiteindelijk is de afgelopen decennia zowel de bekendheid, productie als kwaliteit van Zuid-Afrikaanse wijnen met stappen gegroeid.
Veruit de meeste wijnen komen uit de Westkaap en daar vinden we verschillende wijnbouwgebieden.
Uniek voor Zuid-Afrika is het zonnige klimaat in combinatie met oude granietbodems die resulteren in krachtige rode en witte wijnen met een hoge aromatische intensiteit. Ook wordt het klimaat beïnvloed door een koude zeestroom afkomstig van Antarctica, waardoor de winden afkoelen en het klimaat koeler is dan de breedtegraad suggereert.
In de meer warme gebieden is het een ideale plek voor krachtige rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Pinotage en Syrah.
Daarnaast zijn er ook verschillende koelere microklimaten te vinden die hele interessante stijlen Chardonnay produceren. Maar in Zuid-Afrika kunnen we niet heen om Chenin Blanc.
Tot het eind van de 20e eeuw was dit veruit de belangrijkste druif, daarna zijn er steeds meer rode druivensoorten aangeplant, maar nog steeds is 20% van de productie Chenin Blanc.
Daarnaast is de Pinotage uniek voor deze regio. Dit betreft een kruising tussen de Pinot Noir en de Cinsault (die destijds nog Hermitage heette in Zuid-Afrika), die een zeer krachtige rode wijn oplevert.
Ga met ons mee op reis langs de rijkdom die Zuid-Afrikaanse wijnen ons bieden.
We zullen een mooie selectie maken en hopen u mee te nemen in de diversiteit die het land ons biedt.
Graag zien we u allen op woensdag 5 maart 2025.
Aanmelden doe je door te klikken op de button onder dit bericht, waarna je een betaalverzoek van onze penningmeester ontvangt. € 20,- voor de proeverij.
Betaling dient binnen een week na ontvangst van het verzoek op de rekening te staan.
Inloop vanaf 18.15 uur, de proeverij start om 18:30 en stopt om 20.00.
Na afloop bestaat de mogelijkheid op de Sociëteit te dineren.
Hiervoor dient u zich apart op te geven op de website.
Let op! U kunt zich aanmelden tot maandag 3 maart 12.00 uur, er is plaats voor maximaal 45 personen.
Inschrijven