In 1868 kwamen duizenden Rotterdammers in opstand tegen het gezag. Siebe Thissen beschrijft dit opmerkelijke stadsverhaal in zijn nieuwste boek: ‘Leve Rotterdam!’
Op dinsdagavond 27 mei vertelt historicus Siebe Thissen over de Rotterdamse onlusten in de laatste oktoberweek van 1868. Deze troebelen zijn de geschiedenis ingegaan als het ‘De Vletter Oproer’, vernoemd naar de vermeende aanstichter. Met zijn boek ‘Leve Rotterdam! De tragische geschiedenis van Jacob de Vletter’ plaatst Thissen de rellen en de rol van De Vletter in een nieuw perspectief.
Het Rotterdamse oproer uit 1868 hield Rotterdam én heel Nederland maandenlang in zijn greep. Thissen onderzocht de achtergronden van de ongeregeldheden en de rellen zelf, plus het proces tegen zesentwintig verdachte Rotterdammers en de veronderstelde leiders van de opstand: de joodse koopman Jonas Melhado en zaakwaarnemer Jacob de Vletter. Kranten spraken over ‘het proces van de eeuw’.
Thissen plaatst het oproer in een nieuw perspectief en trekt parallellen met de huidige tijd. Hij laat zien dat de troebelen geworteld waren in de transformatie die de stad op dat moment doormaakte: van koopmansstad naar haven- en industriestad. Het oproer was het sluitstuk van een gevecht om de publieke ruimte. Kleine zelfstandigen, volledig afhankelijk van het gemeenschappelijk gebruik van de straat, raakten in conflict met het stadsbestuur dat het verdienen van geld op straat aan banden wilde leggen.
Met dit verrassende werk biedt Siebe Thissen de lezer een nieuwe en eigentijdse visie op een belangrijke, maar ook tragische gebeurtenis uit de stadshistorie.
Over de auteur
Siebe Thissen is historicus. Hij studeerde geschiedenis en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde op De spinozisten. Wijsgerige beweging in Nederland 1850-1907 (2000). Hij schreef boeken en artikelen over de stad, beeldende kunst en populaire cultuur. Zijn boek Beelden. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940 (2016) werd bekroond met de Mr. Jacques Dutilhprijs. Andere titels zijn Mooi van ver. Muurschilderingen in Rotterdam (2007), Loeki Metz en het Joods Monument (2017), De jongen die van De Hef dook (2021). In samenwerking met Fred de Vries schreef hij Bombastisch, ondansbaar en weergaloos (2022).
Over Leve Rotterdam!
‘Lees dit boek!’
Paul van de Laar, stadshistoricus
Over eerder werk van Siebe Thissen:
‘Een meesterverteller!’
Abdelkader Benali over De Jongen die van de Hef dook
‘Ontroerend!’
Simon Kuper over Loeki Metz en het Joods Monument
‘Een Magnum Opus!’
Eeva Liukku over Beelden. Stadsverfraaiing in Rotterdam sinds 1940
Inschrijven