DE INSCHRIJVING VOOR HET SEIZOEN 2018 IS GESLOTEN

DEInleiding
De KRZV De Maas biedt volwassen leden graag de mogelijkheid om te leren roeien. De roeiopleiding voor volwassenen vindt plaats van maart tot en met december en bestaat uit vier onderdelen: basisinstructie, rivierroeien, skiffen en boordroeien. Skiffen en boordroeien zijn facultatief.
Roei-instructie aan volwassenen wordt gegeven door een groep enthousiaste vrijwilligers, onder verantwoordelijkheid van de Opleidingscommissie Roeien. Alle instructeurs zijn ervaren (wedstrijd)roeiers, veelal in het bezit van het KNRB-certificaat Roei-instructeur 2 of Roei-instructeur 3.
De basisinstructie (van april tot en met juni) moet je gevolgd hebben om het afroei-examen te kunnen doen. Uitgangspunt is dat een deelnemer tenminste twee keer per week roei-instructie krijgt. Ook moet je vijf keer aan het rivierroeien hebben deelgenomen. Het skiffen en het boordroeien zijn facultatief, waarbij het ook mogelijk is om dat in een volgend jaar te doen.
Naast het reguliere afroeiprogramma kan - al dan niet op aanvraag – een opfriscursus (“clinic”) worden verzorgd. Dit wordt via het secretariaat en de website aangekondigd.

Basisinstructie
Van eind maart tot en met juni wordt aan de Rottelokatie aan het Prinsenmolenpad 93 roeiles gegeven in C–materiaal. In deze periode leer je de basisbeginselen van het roeien en het sturen. Ook wordt aandacht besteed aan veiligheid en de vaarregels.
Goed leren roeien kost tijd; een cursist moet er rekening mee houden dat hij tweemaal per week (in de avond of in het weekend) les heeft. Daarnaast zijn er drie instructieavonden waar naast enige theorie gezelligheid en het verenigingsleven centraal staan. De basisinstructie wordt begin juli afgesloten met een theorie- en praktijkexamen. Als je dat haalt mag je zelfstandig in C-materiaal roeien.

prinsemolenpad
Prinsemolenpad
Roeiclinic
op de ergometer
C boot
C boot
Afroeiexamen01
schriftelijk examen
Afroeiexamen02
geslaagd voor
het afroeiexamen!
Loodssleutel
hier gaat het om:
de loodssleutel!

Rivierroeien
Vast onderdeel van de roeiopleiding is het rivierroeien in wherry’s, ook wel aangeduid als Maas-de-Baas. Dat is in juli en augustus. Het rivierroeien vindt plaats vanaf de Roeiloods aan de Plantagelaan 3 bij de Nieuwe Maas. Dan maak je kennis met roeien op stromend water. Cursisten moeten minimaal vijf keer op de Nieuwe Maas roeien. Het rivierroeien wordt afgesloten met een tocht naar de Rottelokatie.

  oude plantage
Oude Plantage
  MDB Rottelunch 01 MDB Rottelunch 02 MDB Rottelunch 03
de Maas-de-Baas-tocht
met lunch aan de Rotte
  rivierroeien
roeien op stromende
water

Skiff- en boordroei-instructie
Na het succesvol afsluiten van de basisinstructie is er in augustus en september de mogelijkheid om te leren roeien in een skiff. Dit onderdeel van de opleiding is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Roeien in een skiff is niet alleen goed voor je roeitechniek maar het is ook heel leuk. De skiffinstructie wordt begin oktober afgesloten met een praktijkexamen.
Voor degenen die willen leren boordroeien wordt aansluitend op zondagochtend een cursus boordroeien verzorgd.

  Skiffs
na het skiffen
 

Inschrijven
Vanaf januari kan een volwassen (adspirant)lid zich via de site van De Maas inschrijven voor de Basisinstructie. Het aantal beschikbare plaatsen is echter beperkt tot 24. Daarom geldt wees op tijd want vol is vol.
De kosten voor de hele roeiopleiding (alle onderdelen tezamen) bedragen € 100. U ontvangt daarvoor een factuur. Dit bedrag moet bij aanvang van de cursus worden voldaan.

Gezondheid
De instructieperiode is intensief; je bent tweemaal per week aan het sporten. Als je wilt gaan roeien moet je beschikken over een redelijke conditie en een goede gezondheid. Je moet in staat zijn om met kleding aan te zwemmen. Zeker indien je langere tijd niet gesport hebt adviseren wij je om vooraf advies te vragen aan je huisarts en/of een sportmedisch onderzoek te ondergaan.
Deelname aan de roeiopleiding is voor eigen risico. KRZV De Maas en de aan de vereniging verbonden werknemers, bestuursleden, leden en instructeurs, zijn niet aansprakelijk voor door een cursist geleden (letsel)schade.

Zij-instroming
Leden of adspirantleden die eerder afgeroeid zijn en kunnen roeien (zoals oud-wedstrijdroeiers) kunnen op verzoek voorroeien bij het roeibestuur (de voorzitter en/of de materieelcommissaris). Bij gebleken geschiktheid hoeven zij de basisinstructie niet te volgen en geen examen te doen. Wel kunnen er door de roeicommissaris beperkingen worden gesteld aan de te gebruiken typen (wedstrijd)materiaal. Ook moeten deze leden de Handleiding voor afroeiers bestuderen. In het bijzonder gaat het om hoofdstuk 1 (Verenigingsinformatie), hoofdstuk 2 (Veiligheid), hoofdstuk 4 (Verenigingsmateriaal, afschrijven en de procedure bij schade), hoofdstuk 5 (vaarverbod, vaarregels en uit- en inbrengen van de boten) en het Veiligheidsplan KR&ZV De Maas, Rottelocatie.

  Eten en Veiligheid01 Eten en Veiligheid02 Eten en Veiligheid03 Eten en Veiligheid04 
Eten en veiligheidsinstructie
 

Programma 2018 

Datum dag Tijd Activiteit Locatie Opmerking
29 mrt wo 19:30-22:00 Kennismaking en indeling ploegen Rotteloods + instructeurs
NB Pasen: zondag 1 en maandag 2 april
18 apr wo 18:00-22:00 Eerste gezamenlijke afroeiersavond; opleidingscommissie kookt Rotteloods + instructeurs
NB Meivakantie zaterdag 28 april t/m zondag 6 mei
NB Hemelvaartsdag donderdag 10 mei
15 mei di 19:30-21:30 Roeibak Rijnmond / Roeivalidatie RV Rijnmond
17 mei do 19:30-21:30 Roeibak Rijnmond / Roeivalidatie RV Rijnmond
NB Pinksteren: zondag 20 en maandag 21 mei
29 mei di 18:00-22:00

Tweede gezamenlijke afroeiersavond;

afroeiers koken

Rotteloods + instructeurs
28 juni do 18:00-21.00 Toets afroeien (theorie en praktijk) Rotteloods Examen-commissie
30 juni za 10.00-13.00 Toets afroeien (theorie en praktijk) Rotteloods Examen- commissie
4 juli wo 18:00-22:00

Derde gezamenlijke afroeiersavond;

afroeiers koken

Oude Plantage + instructeurs
Juli-aug Vijf maal roeien op de rivier (Nieuwe Maas) Oude Plantage + instructeurs
NB Zomervakantie 14 juli t/m 26 augustus
26 aug zo NB IJsselmondetocht Oude Plantage
1 sept za Maas-de-Baas tocht en diploma-uitreiking Rotteloods + instructeurs
NB Havendagen Rotterdam 7 t/m 9 september
Sep-okt Skiffcursus ± 6 weken (facultatief) Rotteloods
  27 okt za 10.00-13.00 Praktijktoets afroeien skiff Rotteloods Examen-commissie
Nov-dec zo Boordroeien ± 6 weken (facultatief) Rotteloods

NB: Dit programma kan nog worden gewijzigd of aangevuld.

Nadere informatie
Meer informatie over het roeien bij de Maas kun je vinden in de Handleiding voor afroeiers.
Ook kun je contact opnemen met het secretariaat op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ga naar boven