SocieteitAanDeMaas2

Toertochten bij de Maas
Elk jaar maken we een agenda met toertochten waaraan ervaren roeiers kunnen deelnemen. Een aantal tochten organiseren we zelf.
In de toertochten kalender kunt u de tochten van dit jaar vinden.
Veel roei plezier!

<< Over Jeugdroeien bij De Maas>>
Roeiers behoren in Nederland al vanaf hun 27e jaar tot de Veteranen divisie. De Maas heeft dan ook een grote groep Veteranenroeiers, van verschillend roeiniveau. Vanuit de roeiopleiding ontstaan roeiploegen, maar ook uit de ‘horizontale invliegers’, meestal oud wedstrijdroeiers, ontstaan roeiploegen. Deze ploegen blijven vaak in min of meer gelijke samenstelling jaren op het water. Van tochten op zondagochtend over de Rotte met koffiepauze tot het starten van nationale en internationale wedstrijden met bijbehorend trainingsschema, alle varianten zijn te zien. De Veteranen roeiers zijn zeer actief en betrokken bij veel van wat de Vereeniging bindt.

2016CdJ02Afgelopen weekend vond in Poznan, Polen, de Coupe de la Jeunesse plaats. Vanuit de Maas hadden drie jonge talentvolle roeiers zich weten te kwalificeren voor dit Europese toernooi. Onder prachtige omstandigheden op roeibaan in Polen hebben de Maasleden veel ervaring opgedaan met het roeien op internationaal niveau.
2016CdJ02De Coupe de la Jeunesse is een wedstrijd waar het niveau van de junioren nèt onder het niveau van het WK ligt. Aan de wedstrijd doen 12 Europese landen mee en ongeveer 300 atleten. Dit jaar werd het toernooi georganiseerd in Poznan op de baan waar eerder al de worldcup verroeid werd en later deze zomer nog het FISU-WK (studenten-WK) plaats zal vinden. De weersomstandigheden waren goed; het was erg warm maar er stond een licht windje mee. Pien Ruigrok roeide samen met Fien van Westreenen (Willem 3) in de meisjes dubbeltwee (JW2x), David Janssen roeide met Hilmar Verbeek (Maastrichtsche Watersport Club) in de jongens dubbeltwee (JM2x) en Hidde Meijer was reserveroeier voor de equipe en roeide de spare-races tegen de reserveroeiers van de andere landen.

2016CdJ03Op vrijdag werd het toernooi geopend met de wedstrijd van de meisjes-8, waar Nederland brons behaalde. Op zaterdagochtend kwamen de Maasroeiers voor het eerst in actie. Allebei de dubbeltweetjes roeiden ’s ochtends hun voorwedstrijd waarin beide ploegen vierde werden. De vierde plek gaf helaas geen toegang tot de A-finale (eerste zes) waardoor de boten naar de B-finale werden verwezen. Met een nieuw strijdplan gingen de boten deze finales in, wat voor de meiden (Pien en Fien) resulteerde in nipte winst. De Belgische ploeg wist in de laatste meters tot op 0.3 seconde te naderen, maar de Nederlandse dames duwden de boegbal als eerste over de finishlijn. De jongens (David en Hilmar) roeiden een spannende finale waarin ze uiteindelijk als vierde over de streep kwamen met de Polen, Oostenrijkers en Belgen voor zich. De jongens waren niet helemaal tevreden met hun race en hadden het gevoel dat ze meer konden dan ze hadden laten zien.
Hidde startte ’s middags de spare-race waarin hij direct finale voer. Na een redelijke start bouwde Hidde erg sterk door waardoor hij snel op de Italiaanse en Engelse roeier inliep die harder van het startvlot vertrokken waren. Door een zeer goed middenstuk wist Hidde de Italiaanse skiffeur voorbij te varen, de Engelsman was een maatje te groot en roeide naar de winst. Hidde behaalde zo mooie tweede plaats!
Op de zondag van de Coupe beginnen alle wedstrijden weer opnieuw. De ploegen varen die ochtend dus weer voorwedstrijden waarbij iedereen nogmaals kansmaakt op een plaats in de A-finale. De jongens lieten zien dat ze de dag ervoor inderdaad onder hun niveau hadden geroeid en voeren met een volwassen strijd naar een tweede plek waarmee ze zich plaatsten voor de A-finale! De meiden voeren strakker dan de zaterdag en wisten veel dichterbij de Oostenrijkse ploeg te komen dan een dag eerder. Helaas waren de Oostenrijkse meisjes, evenals de Franse en Italiaanse, toch een maatje te groot waardoor de Nederlandse boot nogmaals genoegen moest nemen met een plek in de B-finale. Ondanks het missen van de finale, waren de meiden blij dat ze voor hun gevoel hun allerbeste race van het jaar geroeid hadden en kwamen ze erg blij uit de boot. ’s Middags behaalden de jongens de zesde plek in de A-finale, de meisjes wonnen ditmaal met veel overtuiging (ruim 5 seconden) de B-finale en sloten hun toernooi daarmee geweldig af.
Hidde had op zondag een mindere start waardoor hij veel energie kwijtraakte om daarna aansluiting te vinden bij de andere jongens. Dit keer lukte het hem daardoor niet om de Italiaan te verslaan maar hij hield wel, net als zaterdag, de Zwitser achter zich en eindigde zo op de derde plaats.
Op zondagavond werd de Coupe afgesloten met een grootse bbq met alle Nederlandse roeiers en de aanwezige Hollandse supporters. Zeker gezien het feit dat Nederland, in tegenstelling tot een aantal andere landen, kiest voor een opzet waarbij een relatief jonge groep roeiers wordt uitgezonden naar de Coupe, was de bondscoach van mening dat er door de equipe goed gepresteerd was. Hij benadrukte in een afsluitende toespraak aan de roeiers dat de Coupe een prachtige gelegenheid is voor jonge roeiers om hun eerste internationale roei-ervaring op te doen om zo veel te leren en daarmee de jaren erna door te groeien tot het absolute topniveau dat nodig is om potten te breken op het junioren-WK.
De Maasdelegatie kijkt terug op een heel mooi weekend als afsluiting van een intensieve trainingsperiode waar de roeiers inderdaad heel veel hebben kunnen leren en stappen hebben gezet waar ze volgend jaar de vruchten van zullen plukken.

Afschrijfboek

Kijk zonder in te loggen of er nog roeiboten of ergometers beschikbaar zijn op de Rottelokatie. Om te zien wie de boot heeft afgeschreven, of zelf een boot af te schrijven, moet worden ingelogd met de inloggevens van MijnMaas
Handleiding

Ga naar boven