Voorbespreking MaasjeugdDe Koninklijke Roei- en Zeilvereniging ‘De Maas’ uit Rotterdam heeft Lobke Berkhout aangetrokken voor een project om jonge zeiltalenten op te leiden. De vijfvoudig wereldkampioene en meervoudig Olympische medaillewinnares zal de komende jaren aan het roer staan van de Maas Flyers Academy.

Lobke with SilverLobke Berkhout gaat met deze Academy de jeugdzeilopleiding van De Maas naar een hoger niveau brengen, met als doel:
1. De jeugd nog enthousiaster te krijgen voor de watersport;
2. Meer doorstroming te creëren van vereniging zeilers naar wedstrijdzeilers;
3. Talenten te scouten en de kans te bieden op wedstrijdzeilen op topniveau.

Met de Maas Flyers Academy en het recent ook door De Maas geïnitieerde Rotterdam Offshore Sailing Team met Volvo Ocean Race topper Gerd-Jan Poortman heeft De Maas bewust gekozen om te investeren in zowel de ‘kweekvijver van jeugdzeilers’ als ‘jongvolwassen wedstrijdzeilers’.
Lobke interviewt MaasjeugdZeker in deze tijd, waarin jongeren veel mogelijkheden hebben en nieuwe technieken in snel tempo de wedstrijdwereld veroveren, is het wat De Maas betreft belangrijk mee te innoveren en op zeillessen op top niveau te bieden.
Hoewel de focus op de jeugdopleiding van De Maas ligt, wordt ook in dit initiatief weer de samenwerking gezocht met andere verenigingen. Daarbij ligt de nadruk op de Rotterdamse verenigingen die samen de Stichting World Port Sail (WPS) vormen, met Team Rotterdam als belangrijkste wapenfeit.

Lobke coaching on boardLobke heeft er onwijs veel zin in: “Ik heb De Maas altijd een heel warm hart toegedragen, mede doordat ik jarenlang in november kind-aan-huis was tijdens de Conny van Rietschoten Trofee (3-voudig winnares en nog meerdere malen genomineerd). Toen ik later als tacticus gevraagd werd bij Team Van Uden en we met het team in 2015 wereldkampioen Swan 45 werden, ontstond er een band die uiteraard nooit meer stuk kan. Ik ben daarom ook enorm vereerd dat ze mij als ervaringsdeskundige hebben gevraagd om mee te werken aan hun jeugdopleiding. Mede omdat ik na mijn Olympische carrière een businessplan geschreven heb voor mijn eigen Academy en daar dus altijd al mijn interesses hebben gelegen. Ik vind het geweldig dat ik nu mijn passie, kennis en ervaring kan overdragen op de jeugd. Want zeilen is een sport die mij heel veel heeft gebracht als mens en De Maas is een vereniging met een indrukwekkende historie en hart voor de zeilsport. Er liggen genoeg kansen, tijd om ze te pakken!”

5889122 20160729074143792 1 XLARGEDe Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging 'De Maas' (De Maas) en transportbedrijf Van Uden Group bundelen hun krachten in een nieuw zeilteam. Het Rotterdam Offshore Sailing Team (ROST) staat onder leiding van drievoudig Volvo Ocean Race-zeiler Gerd-Jan Poortman. Het hoofddoel van het Rotterdam Offshore Sailing Team is om in de komende jaren een nieuwe generatie zeezeilwedstrijd-talenten op te leiden voor de Volvo Ocean Race 2020-21.

Ambitieuze talenten
De bemanning van het Rotterdam Offshore Sailing Team zal bestaan uit vijftien zeiltalenten - tussen de 17 en 30 jaar oud - van De Maas en overige Rotterdamse zeilverenigingen. Om dit doel te kunnen realiseren gaat het team deelnemen aan diverse internationale zeezeilwedstrijden, zoals de Fastnet Race, North Sea Race en het wereldkampioenschap zeezeilen in Scheveningen 2018.

De boot
Het Rotterdam Offshore Sailing Team vaart met een Ker 46. Deze raceboot is volledig gebouwd van carbon en zal door Gerd-Jan Poortman optimaal geschipperd, getuned en onderhouden worden.  

Technische gegevens Ker 46:
Loa : 14.05m   Ker46 ROST VanUden   
Breedte : 4.36m  
Diepgang : 3.26m  
Gewicht : 6,090kg  
Ontwerp : Ker Yacht Design
Bouwer : McConaghy

Over Gerd-Jan Poortman
Zijn professionele zeilcarrière startte in 1999 met een overwinning in de Admirals Cup. In maart 2005 werd Gerd-Jan Poortman geselecteerd voor Team ABN AMRO II in de Volvo Ocean Race 2005-06. Gelijk al in de eerste etappe pakten ze het 24-uurs snelheidsrecord voor monohulls. Het talententeam eindigde uiteindelijk op een vierde plaats in het algemeen klassement. In 2008 deed Gerd-Jan wederom mee met de Volvo Ocean Race, ditmaal met Team Delta Lloyd. En in de Volvo Ocean Race 2014-15 werd hij tweede met Team Brunel.
www.webyme.nl

Over Van Uden
Het Rotterdamse transportbedrijf Van Uden Group is een leverancier van logistieke oplossingen, een investeerder in vastgoed en de handel in bedrijven. Al vele jaren steunt Van Uden de zeilsport op allerlei manieren.
vanuden.nl

Over de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging 'De Maas'
De Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging 'De Maas' is opgericht in 1851 en is daarmee één van de oudste watersportverenigingen van Nederland. De Maas kent vele sportieve successen. Zo won erelid Conny van Rietschoten (1926- 2013) met zijn beide 'Flyer' zeiljachten tweemaal de loodzware oceaanrace Whitbread Round the World Race (tegenwoordig de Volvo Ocean race).
www.de-maas.nl

thumb maaslogo414x414Ook dit jaar wordt er weer traditiegetrouw gezeild op een aantal donderdagavonden. Elk Maaslid van achttien jaar of ouder is op deze avonden van harte welkom, ongeacht of u uitstekend kunt zeilen of nog nooit op een zeilboot heeft gezeten. Voorgaande jaren hebben geleerd dat veel leden de donderdagavond zien als een avondje waarbij ze zich heerlijk kunnen ontspannen en puur voor de gezelligheid komen. Anderen hebben bemerkt dat hun angst voor het zeilen werd weggenomen. Wat is er mooier om deze ervaringen na het zeilen, onder het genot van een glaasje wijn en een maaltijd met elkaar uit te wisselen?
Nieuw dit jaar is het feit dat u kunt opgaan voor een “diploma”. Eén van de laatste avonden kunt u dan afzeilen, onder begeleiding van een gecertificeerde instructeur. Deze bepaalt of u goed genoeg kunt zeilen om zelfstandig een Valk van De Maas te mogen gebruiken.

De avonden dat er wordt gevaren, zijn: 11, 18 mei – 1, 8, 15 en 22 en juni – 24 en 31 augustus – 7 en 14 september. De kosten voor deze tien avonden bedragen € 100,00, ongeacht of u alle avonden komt. Als u na het zeilen wilt deelnemen aan de maaltijd, kunt u de kosten hiervan ’s avonds contant afrekenen bij de havenmeester.

Inschrijven kunt u via de website

Mocht u meer informatie willen dan kunt u contact opnemen met John de Waal, havenmeester via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (voorkeur) of telefonisch op nummer 06 – 18 90 26 13.

2016 groepsfoto_ONK_unified_sailingNa maanden intensief oefenen, onder de bezielende leiding van Maaslid Anneke Wierenga was het afgelopen zondag zover. De 3 ALL ABOARD teams pakken goud en 2x brons tijdens het 3e ONK Unified Sailing 2016 op de Kralingse Plas waar 11 Unified wedstrijdteams uit Nederland en België een spannende strijd met elkaar aangingen. Dit allemaal onder toeziend oog van genietende ouders, leraren, Maasleden- en vele andere belangstellenden.
“Dit geweldige resultaat hebben we alleen kunnen bereiken door de niet aflatende inzet van de vrijwilligers -en het gebruik van de zeilboten van De Maas. We zijn De Maas hier dan ook zeer dankbaar voor.” aldus Dirk Verhulst , leraar en begeleider van de groep van zeven gemotiveerde leerlingen van Accent PrO die twaalf ochtenden bij de Maas aan de Kralingse Plas intensief en fanatiek hebben geoefend.”

ALL ABOARD is een project met leerlingen van Accent Praktijkonderwijs. Deze school voor Speciaal Onderwijs met ongeveer 200 leerlingen is gericht op leerlingen bij wie leren niet zo makkelijk gaat. Deze onderwijsorganisatie heeft drie vestigingen verspreid over Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
KRZV De Maas promoot en voert een actief beleid met bijzondere watersporters. Zo wordt er bij De Maas aan de locatie Kralingse Plas wekelijks door vrijwilligers van de Maas gezeild met leerlingen van Accent PrO en de Mytylschool te Rotterdam.

thumb 201604 Olivier JacquetNa de Easterregatta eind maart op de Braassemmeer en afgelopen weekend de United4 Medemblik is het zeilwedstrijdseizoen 2016 nu echt begonnen. In Medemblik trapt de United4 serie af met het eerste grote wedstrijdweekend op open water. Het was een wisselvallig weekend; de wind liet het regelmatig afweten, de zon scheen af en aan, het was nog fris, en dus voor iedereen weer wennen. Maar we zijn van start!! De Maas was met meer dan 10 zeilers in 4 klassen goed vertegenwoordigd; 3 Optimistzeilers, 2 Feva team, 2 teams 29-er en 1 Laserzeiler. Mooie resultaten werden gescoord, net geen prijzen maar iedereen had een top weekend en is extra gemotiveerd voor de volgende wedstrijd over 2 weken in Workum.

Uitslagen:
In de Optimist:
Olivier Jacquet 4e overall; 2e van Nederland!!
Suzanna Lap 113e
Charlotte Dragt 145e
In de Feva’s:
Ocker Stoop en Gijs Dutilh 6e
Laurens Dermer en Charlie Biesbroeck 19e
In de 29-er
Roos van Lookeren Campagne en Laurien Waller 8e 29-er
Floris Breuking en Ties van der Stroom 17e 29-er
In de Laser Standaard:
Shivam Ramdas 9e

Alle zeilers; goed gedaan! En succes op de United 4 in Workum 23/24 april!

Klik op de foto voor de presentatieKlik op de foto voor de presentatieMaas Buiten Gaats – MBG – is een vaargemeenschap van Maasleden die jaarlijks een week met elkaar op stap gaan. De tochten worden alternerend overzee en binnengaats gemaakt, zodat voor ieder schip en iedere ambitie plaats is. MBG is laagdrempelig en nodigt je uit om samen onbevaren zeeën te ontdekken en nieuwe (vaar)wegen te bewandelen. Er is begeleiding bij het navigeren. En er wordt alleen overdag gevaren waardoor gezinnen met kinderen ook welkom zijn. Gezelligheid staat hoog in het vaandel. Er worden dan ook regelmatig borrels, diners en excursies georganiseerd. Dat zijn dan zowel facultatieve walopties enerzijds als gezamenlijke activiteiten als onderdeel van het programma. De eerste MBG vond veertien jaar geleden in 2001 plaats. In de afgelopen jaren bezochten wij: 

* Antwerpen (2001 Lustrumtocht)
* London (2002)
* Cowes (2004)
* Wadden en het IJsselmeer (2005)
* Le Havre (2006)
* IJsselmeer en de Wadden (2007)
* Kopenhagen (2008)
* Antwerpen (2009)
* Rostock (2010)
* Antwerpen (2011 Lustrumtocht)
* Denemarken (2012)
* Friesland (2013)
* Kanaaleilanden (2014)
* VOC-ronde Noord-Holland (2015)
* Duitse Wadden en Hamburg (2016)

 

Door op plaatjes hieronder van de programmaboekjes te klikken, kan je die downloaden en zien wat er de afgelopen jaren ondernomen is.

MBG2016Boekje MBG2015Boekje
 MBG2014Boekje

Met het dopen van twee nieuwe Optimisten werd het zeilseizoen op de Kralingse Plas zondag feestelijk geopend. Vele zeilers, jong en oud waren er bij op de Plaslocatie.
Vooraf was er gelegenheid de zeilkledingkast weer passend aan te vullen op de tweedehands kledingbeurs. Weer prima georganiseerd door het Jeugdbestuur. Er was ook meteen gelegenheid om de mooie Lustrumkleding te passen en te bestellen.
Daarna was het de eer aan de dames Nicolien Thooft en Dorothée Balhuijzen van de Zeilcommissie om in stijlvolle Maasrode outfit de optimisten te dopen en de boot en zijn bemanning een behouden vaart te wensen. De Maas is een Balvogel en een Thooftvogel rijker.
Dit seizoen zullen circa 70 jonge zeilers de lessen gaan volgen op de Plas! Vele jonge aspirant CWO 1-zeilers maakten vandaag voor het eerst kennis met de zeilloods. De middag werd afgesloten met een gezellig en goed aangeklede borrel. Het was een mooi begin van het nieuwe (lustrum)zeilseizoen!

20151104 Brunel01Afgelopen woensdag 4 november kleurde de Sociëteit weer even geel/grijs, de kleuren van Team Brunel.
Sailing Holland, de stichting achter de Volvo Ocean Race campagne van Team Brunel, presenteerde op in de Grote Zaal de plannen voor de volgende VOR van 2017/2018.
Met vooraf een diner met o.a. Bouwe Bekking en Gideon Messink in de zeer toepasselijke Flyer zaal werd de toon gezet voor een mooie avond.
Onze Voorzitter heette daarna alle aanwezigen welkom in de Grote Zaal en benadrukte nog een keer de banden tussen de KR&ZV De Maas en de Volvo Ocean Race en nu Sailing Holland in het bijzonder. Het unieke Maas-Team Brunel Jeugd plan werd nog aangehaald en ook door Team Brunel benoemd als een prachtig en succesvol initiatief, erop gericht om de jeugd meer te betrekken bij dit soort mooie avonturen. We zullen u hier verder nog separaat uitgebreid over berichten.

20151104 Brunel02

ROTC-soc02bDe Veerhaven is altijd al een prachtige plek waar veel varend erfgoed ligt afgemeerd, maar 2 x per jaar ligt de haven éxtra vol met zo’n beetje alle grote klassieke zeilschepen die Nederland rijk is. De “Race of the Classics” is inmiddels een bekend fenomeen, waarbij ca. 500 studenten in het voorjaar en ca. 680 young professionals in het najaar tegen elkaar racen met de mooiste zeilschepen van Nederland. De studententeams vertegenwoordigen hun universiteiten/hogescholen, de young professionals worden door hun bedrijven afgevaardigd. IJs en weder dienende steken de twee- en driemasters over naar Ipswich, maar anders wordt een pintje gepakt in Oostende of wijken ze uit naar bijv. de Wadden. Een prachtige manier om elk jaar weer vele (oudere-)jongeren enthousiast te maken voor de zeilsport, iets waar De Maas graag een steentje aan bijdraagt.

Brunel poster2Ondanks een lichte vertraging was de binnenkomst van de “Team Brunel” afgelopen zondag een groot succes. Met aan boord maar liefst 17 Maas zeilertjes van Team Rotterdam en enkele gelukkige leden die een plaatsje hadden kunnen bemachtigen voor de overtocht vanuit Breskens, meerde de VOR 65 af naast de Sociëteit, zodat deze bezichtigd kon worden door de leden die in groten getale waren komen opdagen. Ook het Havenbedrijf Rotterdam droeg haar steentje bij met een mooie spuitceremonie van de patrouilleboot ‘RPA 10’. Een prachtig schouwspel dat vanaf het volle terras mooi te volgen was.

Ga naar boven