kralingenOok dit jaar organiseert de KR&ZV De Maas een najaarstraining in samenwerking met de RZV en Aegir. Deze bestaat uit een serie van zes wedstrijdtrainingen. Deze trainingen zijn een voorbereiding op de wedstrijden van de Combi Rotterdam in het voorjaar. Deze wedstrijden zijn bedoeld voor (beginnende) wedstrijdzeilers, die tenminste CWO II hebben. Er wordt afwisselend getraind op de Bergse Plas, Kralingse Plas en als het weer het toelaat ook op het Haringvliet bij Marina Stellendam. De Optimisten kunnen in overleg bij de verschillende verenigingen worden ondergebracht.

Data
22 oktober 2017 locatie Aegir
29 oktober 2017 locatie Aegir
5 november 2017 locatie Aegir (Als training wordt de IJsberen race gevaren)
12 november 2017 locatie Stellendam (bij slecht weer RZV/ de Maas)
19 november 2017 locatie RZV/ de Maas
26 november 2017 locatie RZV / de Maas

Kosten
De kosten van de najaarstraining bedragen €160,- per deelnemer.

Betalingswijze
Bij de inschrijving dient er direct per iDeal betaald te worden.

Wat is de rol van ouders?
De kinderen krijgen begeleiding van een ervaren en hiervoor opgeleide trainer. Wel wordt hulp van ouders op prijs gesteld; bijvoorbeeld als walouder of ouders met vaarbewijs als hulp(ouder) voor de trainer.

Dagindeling
Een trainingsdag begint om 10.00 uur, zorg dat je dan opgetuigd en omgekleed klaarstaat. De trainingsdag is rond 16.30 uur weer afgelopen. Wedstrijden of bepaalde trainingen hebben soms een andere planning, die zult u dan per e-mail ontvangen!

Uitrusting Optimist & zeilkleding
Om zeilers en ouders een handvat te geven waar op te letten zodat zeiler en boot goed uitgerust het water op gaan, is de volgende handleiding geschreven. Het is voor de zeilinstructeurs ook fijn te weten, dat de Optimisten die meedoen aan T&B-acitiviteiten voldoen aan deze eisen.

Veiligheidsuitrusting persoonlijk

 • De zeiler draagt een goed passend zwem- of reddingsvest (geen automatisch opblaasbaar vest); (a.u.b. geen vest met ‘kraag’; blijft altijd hangen achter de giek
 • Draag geen laarzen tijdens het zeilen, als je in het water valt dan worden ze letterlijk een blok aan je benen.
 • De Optimist heeft als veiligheidsuitrusting de volgende zaken aan boord Voldoende draagvermogen: of luchtdichte luchtkasten, of luchtzakken (3x);
 • 2 grote hoosvaten + 1 peddel; met touwtjes (shockkoord) vast aan boot;
 • Sleeplijn, vast voor in de boot. Minimale lengte 7 mtr. Lijn moet blijven drijven;
 • Mastborg;
 • Elastiek voor borging zwaard.

Om te zeilen heb je verder nodig

 • Mast, giek, zeil, spriet, roer, zwaard, schoot en diverse lijntjes om het een en ander aan elkaar te bevestigen;
 • Schoot moet een zodanige lengte hebben dat giek geheel dwars, plus een stukje meer, buiten de boot kan komen. Deze lengte is totaal ongeveer 7 meter;
 • De bevestiging van de schoot aan giek is, om snel los te kunnen maken, met een snelsluiting(snapsluiting). Is de bevestiging aan de giek met een spruit uitgevoerd (meestal), dan moet er een borglijntje zitten tussen giek en midden van de spruit, waar de schoot vastgehaakt wordt. Dit om te voorkomen dat kind met zijn/haar hoofd klem kan komen te zitten tussen spruit en giek. Is echt gebeurd in het verleden, vandaar de eis;
 • Kleding tijdens het zeilen; een droogpak is in het voor- en najaar verplicht. Op andere momenten kan je ook een wetsuit dragen, met daarover heen, tegen de wind, een windstopper of een jas.
 • Schoeisel waar je voeten warm in blijven is verplicht, je voeten zijn als eerste koud bij koud weer!
 • De zon is feller op het water! Denk aan zonnebrand, petje en zonnebril, met touwtje.
 • Neem ook drinken en eten mee voor op het water.

Veel kinderen hebben een waterdicht tonnetje mee aan boord voor zulke spullen. Geef het anders mee aan de trainer. En nu heb je genoeg aan boord om lekker te gaan zeilen!

Ga naar boven