• 2018MBG WadVarenVan 16 t/m 23 juli zal de 17de editie van Maas Buiten Gaats plaatsvinden. Maas Buiten Gaats is een jaarlijks terugkerend evenement. Een tocht vooral bedoeld voor gezinnen en voor minder ervaren maar uiteraard ook ervaren zeezeilers en motorbootvaarders. Het thema in 2018 is wadvaren, met als bestemming de waddeneilanden Terschelling en Borkum. Voor de motorbootvaarders en/of kleinere schepen is een alternatieve route binnendoor mogelijk.
  We starten op 16 juli bij de Koninklijke Nederlandse Zeil & Roeivereniging te Muiden waar het openingsdiner genuttigd zal worden. Onze vrienden in Muiden hebben de ligplaatsen al gereserveerd. Na een ongetwijfeld copieus openingsdiner zal Maas Buiten Gaats de volgende dag aanleggen bij vogeleiland De Kreupel in het IJsselmeer ter hoogte van Andijk. Dit eiland van 70 hectare groot kent een natuurhaven met aanlegsteigers. De volgende dag zullen de bemanningen op scherp moeten staan omdat dan het uiterste van ze gevraagd zal worden in een vriendschappelijke zeilwedstrijd richting Harlingen.
  Vanuit Harlingen gaat het echte wadvaren richting Terschelling beginnen. Aangekomen op Terschelling lassen we een rustdag in. Iedereen kan dan op eigen gelegenheid naar harte lust het eiland verkennen. De volgende dag is de accu weer helemaal opgeladen. Dat is nodig want we hebben dan een flinke trip van 60 mijl voor de boeg. Bij het verlaten van Terschelling zullen we eerst nog over het wad varen maar dan de neus buitengaats steken waarbij we langs Terschelling en Ameland richting Lauwersoog gaan. Vanuit Lauwersoog zullen we wederom naar buiten steken en het Duitse waddeneiland Borkum aandoen. Eindbestemming is dit jaar Delfzijl/Groningen. Per bus zullen we vanuit de haven van Delfzijl richting Prinsenhof in de stad Groningen gaan waar het slotdiner op deze prachtig locatie naast de Martinitoren plaats zal vinden.

  Wilt u zich aanmelden voor deelname aan MaasBuitenGaats 2018? Aarzel dan niet en stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Maas Buiten Gaats – MBG – is een vaargemeenschap van Maasleden die jaarlijks een week met elkaar op stap gaan. De tochten worden alternerend overzee en binnengaats gemaakt, zodat voor ieder schip en iedere ambitie plaats is. MBG is laagdrempelig en nodigt je uit om samen onbevaren zeeën te ontdekken en nieuwe (vaar)wegen te bewandelen. Er is begeleiding bij het navigeren. En er wordt alleen overdag gevaren waardoor gezinnen met kinderen ook welkom zijn. Gezelligheid staat hoog in het vaandel. Er worden dan ook regelmatig borrels, diners en excursies georganiseerd. Dat zijn dan zowel facultatieve walopties enerzijds als gezamenlijke activiteiten als onderdeel van het programma. De eerste MBG vond zeventien jaar geleden in 2001 plaats. In de afgelopen jaren bezochten wij: 

  * Antwerpen (2001 Lustrumtocht)
  * London (2002)
  * Cowes (2004)
  * Wadden en het IJsselmeer (2005)
  * Le Havre (2006)
  * IJsselmeer en de Wadden (2007)
  * Kopenhagen (2008)
  * Antwerpen (2009)
  * Rostock (2010)
  * Antwerpen (2011 Lustrumtocht)
  * Denemarken (2012)
  * Friesland (2013)
  * Kanaaleilanden (2014)
  * VOC-ronde Noord-Holland (2015)
  * Duitse Wadden en Hamburg (2016)
  * Chatham en Londen (2017)

  Door op plaatjes hieronder van de programmaboekjes te klikken, kan je die downloaden en zien wat er de afgelopen jaren ondernomen is.

  MBG2017Boekje MBG2016Boekje
   MBG2015Boekje MBG2014Boekje
Ga naar boven